Ervaringen van klanten

Wilt u een beeld krijgen van hoe anderen de therapie hebben ervaren, lees dan onderstaande verklaringen.

Voor hen die reeds ervaring bij mij hebben opgedaan en dit graag willen delen met anderen, ik nodig u allen van harte uit om mij een mail te sturen. Omschrijf in eigen woorden wat de therapie voor u betekend heeft, hoe u mijn inbreng vond, wat u daarin aansprak of gemist heeft en laat weten of u met (voor-)naam opgenomen mag worden in dit bestand of anoniem.
 

Alvast hartelijk dank!

Maribel worstelt al jaren met problemen. Ze loopt vast in relaties met mensen nabij, voelt irritatie, wordt niet gehoord en krijgt haar leven niet afgestemd op wat zij zelf wil. Ze volgt een online ACT training bij mij en binnen enkele maanden boekt ze grote verandering.  

Een referentie die me kippenvel bezorgt:

'Tijdens een moeilijke periode besloot ik de ACT te volgen, o.w.v. corona kwam er ruimte om aan introspectie te doen.

Wanneer je zelf bereid bent te investeren in jezelf, in de spiegel durft te kijken en je je verantwoordelijkheid op wil nemen is deze therapie echt wel een aanrader. Bovendien word je vakkundig ondersteund en begeleid door een, mijnes inziens, prachtig mens!

Ik voel me een stuk "heler" en heb heel wat tools meegekregen om op mijn verdere pad te integreren. Hartelijk dank hiervoor Hetty. Het ga je goed'.

Liefs en ik wens jou en de paarden het allerbeste.

Maribel

Oktober 2020

Jan is in de war, twijfelt flink aan zichzelf, loopt vast op diverse terreinen in zijn leven en zoekt vooral houvast in zijn hoofd (waarden, overtuigingen en normen). We lopen een hele weg samen, met een prachtig landschap dat zich ontvouwt:

Midden 2017 zat ik behoorlijk in de knoop. Vooral op persoonlijk en relationeel vlak. Ik kreeg het advies om ondersteuning te zoeken en iemand bezorgde me de contactgegevens van 'Horse and Wisdom'. 

De nadruk lag van in het begin op stap-voor-stap werken. Wat niet wil zeggen dat alles alleen maar traag naar de oppervlakte werd gehaald. 

De paarden speelden een belangrijke rol in het in contact komen met mezelf. De meeste signalen die ze gaven, miste ik volledig. Hetty wees me er telkens op, waardoor ik hier stap-voor-stap in bijleerde.

 

Knopen werden blootgelegd en benoemd door een mix van gesprek met Hetty en spiegelend contact met Akira, Sterre of Fantasy. Oefeningen en opdrachten om met een vraag of een gevoel naar een van de paarden te gaan en contact te maken. 

Als een gevoel nog niet zuiver was of een vraag nog niet helder, lukte het contact met de paarden niet. Dat gaven ze heel rustig maar duidelijk aan: kom in contact met jezelf en maak van daaruit contact met mij.

 

Aandacht hebben voor begroeting, dankbaarheid en afscheid nemen, maakte deel uit van elke sessie.

 

Een stuk op weg geraken op persoonlijk vlak en onderuit gaan op het professionele. Het gevoel weer bij 'af' te zijn. Het geduld van Hetty, maar ook dat van Akira, Fantasy en Sterre bleef onverstoorbaar.

 

Of ik me wilde engageren om te werken in een traject. 'Huiswerk' maken, mezelf bevragen. Niet vrijblijvend, wel op mijn tempo. Een sterke begeleiding in het zoeken naar mijn weg.

Ik heb veel mogen ontdekken en een richting gevonden.

 

Als ik ergens onderweg weer met vragen zit, kan ik opnieuw beroep doen op zowel menselijk geduld als op paardenwijsheid. Of op menselijke wijsheid en paardengeduld.

Dank je wel Hetty, Akira, Fantasy en Sterre.

 

Jan

Juni 2020

Joyce meldt zich voor een duo-sessie, samen met haar vriendin. Ieder met een eigen vraag. Haar vraag gaat over verbinding met zichzelf en de ander. Ruim twee maanden later laat ze weten...

Hallo Hetty,

 

Ik kijk met een heel warm gevoel terug op de sessie. Inmiddels heb ik de link van je site naar twee bekenden doorgezet.

De volgende dingen zijn me bijgebleven:

  • Het warme contact met de paarden

  • Jouw rake vragen en zorgvuldige manier van benaderen

  • De mooie manier waarop je je tijd verdeelde tussen ons beiden

  • De rake reactie van de paarden op sommige momenten

  • Het feit dat ik geen besef van tijd had, maar volledig opging in wat er gebeurde

 

De momenten die me nog regelmatig te binnen schieten en die ik meegenomen heb, zijn:

  • Het dilemma waar ik direct in terecht kwam toen ik de voor mij juiste plek in de wei moest zoeken

  • De constatering dat ik nog steeds aan het voelen/luisteren/checken ben waar de ander is en of er nog wel verbinding is. Dit was confronterend omdat ik dacht dat ik dit niet meer in die mate deed.

  • Het feit dat de ‘cirkel’ waarbinnen ik verbinding voel relatief klein is en dat het mogelijk is om die op te rekken

  • Het moment dat 1 van de paarden naar me toe kwam met de boodschap….hey wacht een even…… we komen niet alleen iets halen bij jou, we hebben je ook veel te brengen!

  • De constatering dat ik mijn vraag voor contact gewoon kan stellen zonder dat ik claimend ben. Het is een open vraag, het is aan de ander om daar een reactie op te geven.

  • Het feit dat ik meer mag ‘spelen in de wei’.

 

Ik vind het moeilijk om te omschrijven wat ik er in het dagelijks leven van merk. Het is meer iets dat in mijn bewustzijn verankerd is waardoor ik in situaties merk dat ik bijvoorbeeld weer de verbinding aan het checken ben, niet genoeg speel of een vraag niet stel.

Soms lukt het me om er dan een verandering in aan te brengen. Soms ook niet en blijft het nog bij de constatering.

 

Op dit moment heb ik geen directe openstaande vragen. Ik kan me wel voorstellen dat ik in de toekomst nog een keer langskom voor een sessie.

Het was heel fijn. Nogmaals bedankt!

 

Met vriendelijke groet,

Joyce

Augustus 2019

Saskia meldt zich voor een duo-sessie, samen met haar vriendin. Ieder met een eigen vraag. Als ik na anderhalve maand vraag naar feedback krijg is mijn reactie: Wat een cadeautje, om dit zo terug te horen. Ik heb kippenvel van mijn kruin tot mijn tenen en de tranen in mijn ogen. Dank je, dank je wel.

Je hebt echt optimaal als een spons opgenomen wat er is gebeurd - en dat prachtig vertaald naar steuntje en geschenkjes door de dag. Natuurlijk is dat hard werken - het vertrouwde doorbreken, maar het begint met zien en erkennen waar de trein uit de rails gaat en dan bijsturen.

Ondersteboven...

Blij om het heldere verhaal van Saskia te mogen delen:

Beste Hetty,

 

De sessie was heel waardevol voor mij en heeft een fundamentele bijdrage geleverd in het proces van bewustwording en omkeer (ondersteboven was de kaart die ik aan het einde trok).

Niet alleen m.b.t. de gevoelens van angst maar algeheel.

 

Hoe ik erop terug kijk:

Het was inderdaad een intense sessie met veel waardevolle informatie en ‘to the point’ begeleiding.

 

5 onderdelen zijn me vooral bijgebleven c.q. schieten me nog regelmatig in gedachten:

 

Als ik terug denk aan de sessie dan is het eerste beeld wat bij me op komt het donkere gat in de grond. We bespraken de weg van ‘vertrouwd’ naar ‘vertrouwen’. Ik vertelde dat ik dit voelde als een sprong in een diep donker gat. Het gat heeft zichzelf gedicht daar in de wei en is nu een overzichtelijk kuil die niet diep is (zo’n 10 cm diep en 1 vierkante meter rond).

De ondiepe kuil is nog niet begroeid met gras, het is droge modder.

 

De kaart die ik trok was ‘ondersteboven’. Anders kijken, niet meer vanuit het tekort (of de angst) maar vanuit overvloed.

Bij het observeren van mijn gedachten/gevoel merk ik dat ik regelmatig nog in het tekort zit.

Als ik aan de kaart denk, lukt het me op dat moment het om te keren. Daarna verandert het gevoel.

 

Daarnaast gebruik ik onze conclusie (wat heb je nodig?) dagelijks: zachtheid en vertrouwen. Ik voel dan weer de zachte vacht van Fantasy.

Vertrouwen is nog niet zo makkelijk, hier ben ik de laatste jaren al intensiever mee bezig geweest. Het is wel beter geworden. Als de gedachten terugkomen, waarop voorheen mijn grootste angst zat, dan kan ik ze sneller omkeren/voorbij laten gaan.

 

Regelmatig komt het beeld terug van het gemene trolletje op mijn schouder (ik ben de naam vergeten die jij eraan gaf). De manipulator?

Aan het einde van de sessie heb ik hem over de bomen weg getrapt naar niemandsland. Ondanks het patroon is er meer ruimte gekomen.

Ik weet dat patronen hardnekkig kunnen zijn, daarbij komt zachtheid goed van pas.

 

Wat me ook is bijgebleven is je opmerking over mijn energie, dat deze vooral ‘hoog’ zat (onder keel tot kruin). Dit weet ik al geruime tijd.

Het was toch goed om het nog eens te horen als aandachtspunt. Als ik het zelf merk, laat ik mijn energie via mijn buik naar mijn voeten zakken en adem diep in.

Dat helpt om rustiger te worden.

 

De rol van de paarden vond ik bijzonder. Eigenlijk deden ze niets dan “gewoon zichzelf zijn”. Dat op zich is al een voorbeeld hoe ik dat zelf ook meer zou kunnen doen.

De wijze waarop Akira me liet zien hoe stevig ik stond, dat was een echte eye opener.

Een dergelijke sessie met interactie tussen therapeut, paarden en Joyce en mij had ik nooit eerder meegemaakt.

Ik heb het ervaren als een effectieve en vooral leuke manier om een proces van bewustwording in te zetten. Jouw rol was essentieel met groot inzicht en gerichte vragen, je bent een topper J.

 

Op je vraag wat ik ervan meegenomen heb en hoe het doorwerkt in mijn dagelijks leven, kan ik zeggen dat alle 5 onderdelen druppelsgewijs dagelijks doorwerken in mijn bewustzijn en dus ook in mijn dagelijks leven.

 

Op dit moment liggen er geen nieuwe vragen. Graag wil ik nog eens bij je terugkomen, misschien in het najaar. Ik laat zeker nog iets van me horen.

 

Tenslotte: ik ben jou en de paarden erg dankbaar voor de sessie en de hulp!

 

Lieve groet,

Saskia

Juli 2019

Aukje meldt zich vanwege een complex en traumatisch verleden. Jarenlange vlucht in strategieën waarvan ze nu weet dat die de oplossing niet brengen. Ondanks therapie blijven destructieve patronen bestaan.

Ze wil graag anders en zet de moedige stap. Ik zie haar (met tussenpozen) enkele keren en werk met haar eigen paard Aranka. Daarnaast is soms een telefonisch contact genoeg om in de overweldigende emoties weer overzicht te krijgen en verder te kunnen. Aukje werkt keihard aan zichzelf en dat loont.

Een prachtig effect - dankzij enkele sessies met de paarden.

Voor mijn zware burnout waarbij mijn hele lichaam was uitgeschakeld, ik kon niet eens meer normaal lopen met daarbij dag en nacht paniekaanvallen, ben ik bij twee verschillende psychologen geweest. Op een kamer, tegenover elkaar en als het uurtje om is word je weer vriendelijk verzocht om naar buiten te gaan, met een open einde om een week later weer terug te komen. Dit heeft mij helemaal niks geholpen, ik was ten einde raad.

 

Totdat ik via via bij Hetty terecht kwam, vanaf dat moment is mijn leven gigantisch veranderd.

Hetty leerde me voelen, er gewoon te zijn, naar je lichaam te luisteren en voelen wat de pijn je duidelijk wilt maken.

Doordat de sessies buiten waren met de paarden kon ik me helemaal geven en de manier waarop Hetty met je praat maar je ook vooral laat voelen en als je het zelf even niet meer weet dan vertellen de paarden het je wel.

Ik heb zelf met mijn eigen paard de sessies gedaan omdat ik met mijn grote liefde deze moeilijke tijd samen wilde doorstaan. De manier waarop Hetty nog beter dan ik zelf kan verwoorden wat mijn paard wil zeggen is fantastisch.

 

Heel erg fijn vind ik dat Hetty de tijd neemt en pas afsluit als er een einde aan de sessie is zodat je zonder vraagtekens naar huis gaat. De rustige en nuchtere maar toch diepgaande sessies van Hetty hebben me een stuk van mijn leven terug gegeven, ik had nooit gedacht dat de invloed van de paarden terwijl ik er zelf twee heb zo bijzonder zou zijn. Ik ben er wel achter dat je jezelf voor de gek kan houden maar paarden niet!

 

Hetty heel erg bedankt voor alles wat je voor mij hebt betekend, je bent onbetaalbaar!

Aukje

Juni 2018

Conny meldt zich vanwege een jarenlange blokkade. Ze wil dat de mist optrekt - de angst voor wat er dan zal gebeuren keurt ze af. De 2 sessies die we hebben gaan over echt luisteren naar het gevoel en haar lichaam, vergeving, ruimte voor behoeftes en durven spreken & vragen, mogen ontvangen en zelfliefde. 

De sessies bij Hetty en de paarden hebben me zowel bewuster als sterker gemaakt.

Ik ken mezelf nog beter en enkel bewust-worden an sich werkt al helend. Ik ben onder de indruk van het feit dat deze bekwame therapeut me heeft doen inzien dat een probleem zo diep kan zitten.

Ze legde vrij snel de vinger op de zere plek! Dat deed ze op een zeer geduldige en respectvolle manier in samenwerking met de paarden. 

Fantasy en Sterre. Het is verrassend om te ervaren hoe je antwoord krijgt van de paarden. Woorden zijn echt overbodig dan. Na zo een  best wel pittige sessie kun je ook afsluiten en sterker verdergaan.

Hartelijk bedankt Hetty, Fantasy, Sterre en Akira.

Conny

Juli 2017

Ze heeft mijn website bekeken en heeft direct het gevoel dat ze bij mij moet wezen. Mijn visie spreekt haar erg aan. Dit is hoe ik graag mensen naar me toe zie komen.

 B... blijkt een prachtige vrouw, die haar huidige situatie gebruikt om op te ruimen. Door diepgaand zelfonderzoek weet ze ongeveer waar ze aan wil werken, maar liever niet op de reguliere manier in een spreekkamer.  

Als ze over de eerste sessie het volgende schrijft:

't was inderdaad een hele pittige sessie die je heel goed hebt geleidt! Hartelijk dank daarvoor. Een deel van je vragen zijn blijven hangen en natuurlijk ook de paarden. Ik vermoed dat het voor iedereen een stevige boterham was!

Dan vraag ik haar of ze in een tekst haar ervaring onder woorden wil brengen en delen.
Hier volgt haar verhaal: ze verontschuldigt zich vooraf...


Dag Hetty,

Hier dan het beloofde tekstje. .. 't was echt niet eenvoudig! Jij verricht zo'n mooi werk op zo'n onbeschrijflijk respectvolle manier dat mijn tekstje daar eigenlijk niet aan kan tippen!!
Mocht je tips hebben over eventuele aanpassingen... die zijn steeds welkom!!!

Hartelijke groeten,
B...

En ze vervolgt:
Ik had nooit gedacht, noch verwacht dat een burn-out mij zou overkomen. Door een rijk leven had ik eigenlijk gehoopt de nodige veerkracht te bezitten. Niet dus! Het klopt dat te graag je werk doen in combinatie met de enorme werkdruk en te hoge eisen, absoluut ongezond kunnen zijn. Maar voor mij was dat niet de enige oorzaak! Dat rijke leven had sporen nagelaten die onbewust werden gekoesterd in mijn rugzakje, dat bleek te zwaar te zijn toen mijn veerkracht overbelast werd. 

Dankzij het vertrouwen dat Hetty zo vanzelfsprekend geeft, werd op een bijzondere manier mijn eerste probleem duidelijk gemaakt.Terug in mijn midden, in mijn kracht komen en dat koesteren! Hetty en Akira lieten me zien en voelen hoe belangrijk dat is, ook mocht ik voelen hoe ik mijn grenzen gemakkelijk kan bijsturen. Het eigen maken van deze nieuwe houding gebeurde heel verassend vanzelf, dat gevoel hoorde gewoon direct bij mij.
Door de combinatie van Hetty 's vragen en het zien wat Akira spiegelde, kreeg ik heel gemakkelijk een inzicht over wat er aan de hand was. Het vreemde was dat ik al tijdens de eerste sessie voelde hoe ondertussen een deur open ging en kon heel duidelijk de volgende ook al zien, alleen nog niet wat ze verborg.

Een paar weken na eerste sessie werd me duidelijk dat het tijd was om de volgende deur te openen. Ondertussen had ik enkel een vermoeden waarvoor ze stond. Het waren weer Hetty 's gerichte vragen die duidelijk maakten dat het om heel veel verdriet ging dat niet van mij was en toch in mijn rugzakje zat. Akira en Sterre lieten me zien hoe groot de impact en hoe zwaar die last was, heel indrukwekkend! Toch duurde het een dikke week voordat het echt tot me doordrong en zag ik eindelijk in dat het niet bij mij hoorde.

Ondertussen staat de volgende deur klaar om geopend te worden, alleen is de puzzel nog niet helemaal duidelijk wanneer ik dit schrijf. 
Ik vermoed dat ik nog een of twee deuren te gaan heb voordat mijn rugzakje uitgesorteerd is.

Ook al ben ik me ondertussen heel bewust van het belang om in mijn kracht/midden te blijven en mijn grenzen duidelijk aan te geven wanneer ik het werk zal hervatten. Toch overweeg ik om zeker nog een afspraak te maken wanneer ik terug aan het werk ben. Dit om de nog verborgen valkuilen zichtbaar te maken, want ik wil mijn werk vanouds enthousiast en gemotiveerd hervatten.  

Hetty, wat jij bereikt samen Akira, Sterre en Fantasy is eigenlijk niet te beschrijven zonder je tekort te doen! Respect.. hoed af voor zo'n mooie begeleiding!
B...

Jij bedankt - voor je vertrouwen in mij - en in de paarden. En voor deze mooie woorden.
Tot slot mijn grootste dank aan Akira, Sterre en Fantasy. Zonder hen, kan ik deze prachtige hulp niet bieden.

 

Juli 2017

Geertje, 8 jaar - deze slideshow laat zien wat ze met Akira en Sterre kan doen tijdens de therapie.

Ik nam met Jantien na een jaar contact op. Ze heeft 1 sessie gedaan met Fleur en Akira en is met de inzichten hard aan de slag gegaan. Lees haar reactie:

 

Hallo Hetty,
 
Wat fijn dat je weer eens contact opneemt. Het gaat nog steeds goed, heb het papiertje (een hulp om negatieve gedachten om te zetten in positieve) nog altijd op zak (in m'n agenda) maar gebruik het eigenlijk nooit.

Wel heb ik het eens in een cursus aan medecursisten laten weten dat ik dit bij me draag om mezelf tot steun te kunnen zijn, hier werd positief op gereageerd.
Verder ben ik vanaf maart weer in het bezit van een paard en we zijn druk bezig een band op te bouwen, ik ben veel meer bezig met alles zo natuurlijk mogelijk, ze staat inmiddels niet meer op ijzers, ik heb een cursus hoefbekappen gevolgt en doe dat nu zelf, verder doe ik grondwerk met haar om de band op te bouwen en heb de afgelopen weken een aantal heerlijke herfst buitenritten met haar mogen maken. GENIETEN!!
Ik ben ook anders naar paarden gaan kijken, ik weet nu bijvoorbeeld dat mijn vorige paard heel gevoelig was naar mij toe, de merrie die ik nu heb was eerst erg onrustig maar door steeds meer met haar bezig te zijn merk ik dat we naast een vertrouwensband ook een gevoelsband opbouwen, zooooo mooi en leerzaam, als ik opgefokt/geirriteerd ben is zij ook heel nerveus, ik moet dan echt bewust met mezelf bezig zijn om goed met haar aan de slag te kunnen. 
 
Ik heb m'n collega's het paardencoachen ook laten ervaren, ik heb een personeelsdag georganiseerd en hierbij hebben we een groepssessie paarden coaching gedaan bij een collega die zelf ooit de cursus had gedaan. Een hele ervaring voor iedereen. De een was en bleef doodsbang de ander had nog nooit zo dicht bij een paard gestaan, een derde vond het kontakt met  het paard geweldig. Het fijne was dat iedereen naderhand heel possitief was.  Het paardencoachen blijft in m'n hoofd zitten maar door vele veranderingen op mijn werk momenteel heb ik er voor gekozen om er momenteel niets mee te doen. Probeer vooral van dat wat ik heb te genieten!
 
Ben nog altijd zeer blij dat ik de sessie heb  gedaan en als ik terugdenk aan het moment dat Akira haar hoofd ophief en recht naar mij toeliep op het moment dat ik zei, ik ben goed zoals ik ben, ik ben blij met wie ik ben....echtwaar...ik krijg er steeds weer kippevel van, zo mooi!!
 
Ik hoop dat jij en Akira en evntueel andere paardje nog heel lang doorgaan met dit werk want jullie kunnen samen heel veel moois doen, mooie en goede inzichten geven aan mensen!!
 
BEDANKT     
Groetjes, Jantien de Jong

 

Oktober 2014 - november 2015

Ik vraag mensen na 2-3 weken om mij te berichten wat de sessie voor hen heeft gedaan en wat hen het meest bijgebleven is. Hieronder enkele citaten over het effect van 1 sessie:

 

'Ik moet eerlijk toegeven dat - een beetje tot mijn eigen verbazing - ik me sterker voel....  Het mooie kompliment wat ik onlangs gekregen heb van m'n man is dat hij denkt dat ik van binnen verandert ben (zekerder), voor hem ben ik nog steeds zoals ik ben......geweldig!!! Dat was heel fijn om te horen natuurlijk.....'

 

'Het was inderdaad een super ervaring met de paarden. Denk vaak aan voorbeelden ervan.'

 

'Ik heb onze afspraak als zeer positief ervaren, het zet je weer eens terug op aarde en laat je weer bewust worden van alles en iedereen om je heen.... Het feit dat ik er iedere keer bewust aan denk vind ik al een stap in de goede richting. Ik probeer nu weer te genieten van alles om me heen, merk dat ik dat vooral uit de natuur en paarden haal.'

 

'Het gaat goed met me en heb ook veel geleerd tijdens de sessies. Weet nu goed hoe ik de grenzen moet aangeven en dat geeft rust.'

 

'Het moment dat me het meeste is bijgebleven is het moment waarop ik ging zitten (ging

doen wat IK wilde) en de pony’s opeens wel aandacht aan mij besteedden.... dat ik gezien werd en vooral ook hoe prettig die aandacht voelde.'

 

December 2014

Proces van 5 maanden waarin een meisje samen met haar moeder een prachtig proces gegaan is op weg naar opnieuw zichzelf durven zijn en met vertrouwen de wereld in kunnen kijken. Moeder doet verslag.

 

Ik heb een pracht van een dochter. Maar door onze rol als pleeggezin is ons biologische kind van jongs af aan geconfronteerd geworden  met onveilige thuissituaties – en ging mijn dochter aangepast gedrag vertonen. Wij waren ons als ouders hier niet zo direct van bewust zodat ze in de loop der jaren verstrikt is geraakt in een web van voldoen aan eisen buiten zichzelf en veel goedkeuring vragen buiten zichzelf waardoor haar zelfvertrouwen kelderde tot onder het vriespunt. Hierdoor werd ze het middelpunt van jarenlange pesterijen en raakte ze in een diep dal. Uiteindelijk resulteerde dit in zelfmoordneigingen. Als ouders hebben we haar gedrag – in de vorm van boosheid op iedereen en wat haar werd aangedaan - vaker ervaren als vervelend. Dit voelde voor haar als nog meer afkeuring. Ten einde raad ben ik op internet gaan zoeken naar paardentherapie en daar kwam ik bij Hetty terecht.

Het eerste contact, waar we een eigen paard bij hadden, was al behoorlijk confronterend maar ook mooi om te zien. Heel knap hoe mijn dochter daar een turning point maakt; waarbij ze zoveel vertrouwen kreeg in het touw dat Hetty haar toegeworpen had waardoor ze langzaam maar zeker uit haar put geklauterd is en ook naar zichzelf is kunnen gaan kijken. Het is dagelijks zichtbaar hoe ze telkens weer haar eigen aandeel bekijkt van een situatie.

Na twee maanden therapie mag ik zeggen dat onze dochter goed aan haar fundamenten gewerkt heeft. Dit was vaak zwoegen voor haar, zij heeft vaak in de spiegel moeten kijken en ik als moeder ook. Maar het resultaat is, dat niet de anderen gestopt zijn met pesten, maar dat haar houding naar anderen is veranderd.

Ongelooflijk wat onze meid in die tijd gewonnen heeft en hoe ze groeit. Ze heeft zoveel inzichten gekregen waardoor ze veel sterker in haar schoenen staat – en dat maakt natuurlijk dat ze veel minder last heeft van negatief gedrag.

Knap dat jij ook naar de ouders toe eerlijk durft te zijn en een spiegel voorhoudt, terwijl je op dat moment niet weet of ouders hiervoor open staan of niet. Als moeder heb ik mijn dochter meer kunnen loslaten… in volle vertrouwen.

Het is mooi hoe jij in vrijheid met de paarden werkt. Mijn dochter heeft jou nooit als bedreigend ervaren en zich dankzij de paarden minder kwetsbaar gevoeld – die geven haar liefde. Fijn dat mijn dochter via de paarden haar boosheid naar ons als ouders heeft kunnen uiten.

 

Met ups en downs heb ik nu een hele knappe sterke dochter.

Hetty oprecht bedankt voor de mooie therapie die jij neerzet.

 

Fin

November 2014

Proces van 7 maanden waarin een meisje samen met Akira hard gewerkt heeft op weg naar een beter zelfbeeld en weer plezier hebben in haar leven. Moeder is steeds op de hoogte gehouden.

 

Toen ik met mijn dochter van 10 bij Hetty kwam, hadden wij net een therapie afgebroken bij een bekende hulpinstelling. Onze dochter past niet in een "hokje" en dan is het blijkbaar moeilijk om een passende therapie te bedenken. Ik beschreef haar kort maar duidelijk in een mail aan Hetty; Heel onzeker, laag zelfbeeld, erg slim, angst om te praten, agressief, gepest. De reactie die ik hierop van Hetty kreeg, was een verademing voor ons. Zij voelde precies aan wat het probleem was en haar beschrijving klopte van begin tot eind. Ik had meteen alle vertrouwen dat zij onze dochter wél kon helpen. En nu, een half jaar later, hebben wij een vrolijke, zelfverzekerde dochter, niet meer bang en niet meer gepest. Zij heeft enorm genoten van de sessies met Akira en, onbewust, heel veel geleerd. Ons leven ziet er na vele bezorgde jaren een stuk zonniger uit.

Hetty (en Akira) bedankt uit de grond van ons hart!

Moeder Yvonne

Juni 2014

 

Na een hele tijd vraag ik moeder Yvonne hoe het nu met haar dochter gaat.

 

Wat leuk dat je informeert! Mijn dochter ken je niet meer terug! Na nog een moeilijke tijd in groep 7 kwam de ommekeer toen ze de hoofdrol in de kerstmusical dat jaar op zich nam (vrijwillig!). De leraar van groep 8 was de eerste die niet ingelicht hoefde te worden over haar "situatie". Dat werd een top-jaar voor haar met als afsluiting uiteraard de musical waarin ze een dubbelrol vertolkte. Nu zit ze, als enige van haar klas, op het gymnasium. Heeft niet voor de veilige weg gekozen (met 3/4 van haar klas naar het VWO) maar wilde wat nieuws.  Ze heeft nog sporadisch haar "momentjes" maar staat behoorlijk haar mannetje. We zijn beretrots op haar! En wat ben ik blij dat ik ooit op jouw site geattendeerd ben geworden...

 

November 2015

Saskia werkte met haar eigen paard aan herstel van plezier, vertrouwen en de onderlinge band.

 

De eerste ontmoeting van mij, vergezeld door mijn paard met Hetty was erg speciaal.
Ik ging er vrijwel zonder problemen heen, dacht ik. Maar in de eerste 5 minuten werd al snel duidelijk dat dit niet het geval was. Het echte contact met het paard werd erg gemist. Ik stuitte op verschillende dingen waar je normaal niet bij stil staat die je kunt verbeteren.
Dat werd dus mijn doel. Hetty probeerde op verschillende manieren het contact te verbeteren tussen mij en het paard door middel van opdrachten. Hierbij was rust, concentratie en je focussen op je doel heel belangrijk.
Hetty communiceerde erg fijn. De rust die zij uitstraalt, maar toch heel duidelijk was erg goed. Het laat je echt nadenken.
Het was maar een uurtje dat wij samen waren, maar in dit uurtje heb ik ontzettend veel geleerd waar je mee door kunt gaan. Ik heb dit doel ook opgepakt in de  omgang met mijn paard en ook in het dagelijkse leven helpt het zeker! Het contact tussen mij en m’n paard is al stukken beter!

Tijdens de tweede ontmoeting was de vooruitgang goed te zien. Het ging stukken beter. En ik heb er vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen.

Saskia Eggels

Juli 2012

Monique naar aanleiding van een kennismaking met spiegelen met paarden - zonder een vraag vooraf.

Het was voor mij een openbaring hoe ik mezelf bloot gaf aan iemand die ik totaal niet kende. Door de omgeving, de paardenwei en de aanwezigheid van de paarden kreeg ik een enorm rustgevoel over me heen. Daarbij ook nog de vragen van Hetty die je wel uitlokte om eens stil te staan bij allerlei dingen. Voor mij was dit vooral het verleden wat naar boven kwam. Ook de reactie van de paarden vond ik erg leuk. Soms kwamen ze eens kijken, dan weer werd je volledig genegeerd en op een ander moment leek wel of ze je kwamen troosten.
Zoiets doet een mens goed in dit drukke jachtige leven. En vooraf dacht ik nog wel dat ze niets voor mij kon betekenen!!!
Bedankt Hetty, ik vond het een leerzame en indrukwekkende sessie.
Monique

Juni 2012

Brenda naar aanleiding van een sessie spiegelen met paarden in de kudde - werkend aan onzekerheid en moeite met loslaten.

Een gesprek met Hetty en de paarden is een verademing. Alles mag en niets moet, maar dan echt. Je bepaalt zelf het verloop van het gesprek. Wat je wil vertellen, dat kun je kwijt. Wat je liever voor jezelf houdt, vertel je niet. Ik had me voorgenomen sommige dingen niet te vertellen, maar de sfeer is zo prettig en open. Toen ik eenmaal begon te praten, was ik niet meer te stoppen. Ik heb dingen kunnen vertellen, die ik jaren en jaren voor mezelf heb gehouden. Omdat ik het domweg niet durfde uit te spreken. Hetty luistert echt naar je. Oprecht, zonder te (ver)oordelen. Alleen al door het uitspreken van sommige dingen is er een last van mijn schouders gevallen. Door zorgen met iemand anders te kunnen delen. Door gerichte vragen te stellen geeft Hetty je de mogelijkheid om zaken ook eens anders te bekijken. Ik zit zo vastgeroest in mijn eigen denkwereld dat ik vaak dingen niet durf te doen of te zeggen. Ik heb dan al een compleet scenario uitgedacht en ben er van overtuigd dat mensen negatief gaan reageren. Door het gesprek met Hetty en de paarden heb ik geleerd dat mijn overtuiging helemaal geen werkelijkheid hoeft te zijn. Nee ik ben niet raar of stom; ik ben ik. Hetty geeft je tijdens het gesprek de mogelijkheid om zaken ook eens van een andere kant te bekijken, maar dwingt je nergens toe. Je mag dingen veranderen, maar je moet niets. De omgeving is heerlijk; in de open lucht, met de paarden in de buurt of juist even niet. De paarden voelen je feilloos aan en reageren eerlijk op je doen en laten. De reactie van de paarden geeft je een flink dosis zelfinzicht. Ik maakte me zo druk over het gesprek en zat in de stress. Van Hetty kreeg ik de tijd eerst letterlijk en figuurlijk op adem te komen. Op het moment dat ik voelde dat ik rust had gevonden, gingen twee paarden lekker rollen. Op het moment dat het gesprek over mijn ouders ging, kwamen twee paarden naar me toe om te knuffelen. De paarden en Hetty hebben me laten inzien dat ik gewoon mezelf kan en mag zijn.

Brenda

Juni 2012

... naar aanleiding van een sessie rond beïnvloedbaarheid en zich laten verleiden tot bepaalde dingen door anderen.

Ongelooflijk hoeveel nieuwe inzichten een sessie met Hetty samen met de paarden en pony’s kan opleveren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik met enige scepsis hieraan begon, maar die scepsis maakt al snel plaats voor verwondering en nieuwe inzichten. Verwondering, omdat de aanwezigheid van de paarden een veel grotere invloed hadden dan ik gedacht had. Hun aanwezigheid, gedrag en reacties maakte duidelijk dat er meer speelde dan wat ik wilde laten zien. Terwijl de paarden eerst alles van een veilige afstand bekeken hadden, kwamen ze dichterbij, maakten ze contact en ‘werd ik gezien’ toen ik (eindelijk) aankwam bij wat IK wilde!
Hetty’s inbreng was prettig en direct. Confronterend, maar wel met respect. In no time wist ze mijn stress (die ik had voor de sessie) te reduceren tot een acceptabel niveau en wist ze de vinger op de zere plek te leggen. Toen Hetty benoemde wat ze zag en hoe ik overkwam, was dat niet leuk om te horen, maar werd voor mij wel meteen duidelijk waarom ik bepaalde keuzes gemaakt heb in mijn leven en bepaald gedrag keer op keer blijf vertonen… Ik ben dankbaar voor die directheid en de nieuwe inzichten die het me opgeleverd heeft.

Anoniem

Mei 2012

Lilian werkte spiegelend met de kudde en had vragen rond zelfvertrouwen

Wekt vertrouwen, laat je uitpraten, vraagt gedoseerd zodat je vertrouwen krijgt en durft te praten over dingen die je normaliter niet zo maar prijs geeft. Ze wordt niet zweverig maar is duidelijk.

Door bovenstaande krijg je ook direct een duidelijk resultaat.

Lilian

Juni 2012

Anja heeft een sessie spiegelen met paarden in de kudde gedaan om eens ervaren hoe dit is.

De evaluaties van Brenda en Monique kan ik helemaal bevestigen. Ook voor mij was het een bijzondere ervaring. Hetty laat je helemaal veilig voelen, en dit gevoel van veiligheid geeft je de ruimte om jezelf te uiten in je gevoel en emotie. Door enkele vragen van Hetty worden gevoelens meer helder en krijg je beter zelfinzicht op een fijne manier. De aanwezigheid en de reactie van de paarden laten je voelen dat je gezien wordt, dat je gehoord wordt en dat je er mag zijn, onvoorwaardelijk!
Dank voor deze bijzondere en waardevolle ervaring,
Anja

Augustus 2012

Arien heeft een langerdurende reeks van spiegelende sessies gehad met haar eigen paard Frits, voorafgegaan door gesprekken. Ze heeft een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt, essentiële besluiten genomen en dit heeft geleid tot diepgaande veranderingen in haar leven.

Met het schrijven van dit stukje sluit ik een voor mij roerige periode af. Een periode waarin ik er achter kwam dat het leven wat ik leefde niet mijn leven was. Maar waar begin je als je zo in de knoop zit met alles en vooral jezelf en niet weet waar te beginnen ? Gelukkig was daar Hetty en de paarden !

Paarden spelen een belangrijke rol in mijn leven en de kans om met hun hulp mijn leven op orde te krijgen was een geschenk wat ik dankbaar heb aangenomen.

De paarden lieten mij zien dat als je jezelf maar lang genoeg aanpast aan alles en iedereen dat je dan uiteindelijk buiten de groep komt te staan.

En als je maar lang genoeg daar buiten staat ervaar je dat helemaal niet meer als een probleem of gemis, voor mij ziet (zag) de wereld er zo uit. Als je wat wilt zal je wat moeten ondernemen en je verwacht ook helemaal niet dat er iemand zal zijn die hulp biedt. Het voelt zelfs slecht als iemand dat probeert. Denk maar aan de koffie bij je gesprekken. Hoe verschrikkelijk ongemakkelijk dat voor mij was en alleen omdat ik je aardig vind mocht je mijn koffie vast houden en ook omdat je er zeer volhardend in bleef. Maar tjongejonge wat voelde ik me ongemakkelijk.

Later bij mijn paard Frits was duidelijk dat als het lastig werd dat ik juist graag alleen wilde zijn: weg van Frits en jou – ‘ik los alles tenslotte alleen op’. Ik begreep uiteindelijk dat het anders moest maar alweer was dat haast onmogelijk en alleen omdat ik jou durfde vertrouwen lukte het en zocht ik steun bij jou en mijn paard. Het was wel een duidelijke boodschap hoe ik dingen doe en dat het niet makkelijk is om juist bij iemand aan te kloppen met je zorgen en problemen in plaats van het alleen uit te zoeken.

De paarden in de wei bleven nog steeds op afstand en ik heb er heel vaak naar staan kijken en me afgevraagd wat er niet goed aan was dat ze daar liepen en dat ik van een afstandje naar ze keek en daar tevreden mee was. In mijn ogen was het prima: ‘Val die paarden niet lastig en laat ze lekker lopen ze hebben je niet nodig ,ze zijn allemaal gezond , prima!’

Jij bleef er maar op hameren dat dat beeld niet klopt, dat het ook anders kan en dat het oké is als paarden naar me toe komen – ook omdat ik daarom vraag.

Het moment dat ik terug kwam naar jou en Frits is voor mij het meest waardevolle moment geweest waar ik uiteindelijk door begreep dat in plaats van alles alleen te doen en daardoor een gevoeligheid voor depressies te ontwikkelen – dat ik me kwetsbaar op mag stellen dat ik juist daardoor kan groeien.

De paarden in de wei zijn geduldig en zullen me zonder meer accepteren als ik mijn plaats op eis op een manier die bij me past, als ik die plaats inneem als mezelf! Ze zullen zich zonder problemen  schikken en mijn plaats in de groep accepteren. Wel ben en blijf ik een soort Appie (een van de paarden in de kudde): ik hoef niet zo nodig midden in de groep, laat me maar, maar ik ben wel een deel van de groep en ik weet dat ze me zullen helpen en dat ik op hen kan vertrouwen net zoals ze op mij kunnen rekenen en op mij kunnen vertrouwen zodat we samen kunnen groeien ieder als zijn unieke zelf !!!!

 

Maar zonder Hetty was het nooit gelukt.

De rol van haar als hulpverlener hierin is wel doorslaggevend en de hele therapie staat of valt met de rol van de therapeut. Hier vond ik een therapeut die haar werk doet vanuit haar diepste verlangen en behoefte om mensen te helpen. Zelfs op momenten dat ik dacht dat het me nooit meer zou lukken heeft ze altijd geloof gehad in de goede afloop. En haar vertrouwen gaf mij dan weer de kracht om door te gaan en te werken aan oplossingen.

Dankzij haar eindeloze geduld, vertrouwen en inzicht kan ik nu hardop zeggen:

Ik ben Arien precies goed zoals ik ben!

 

Door het werken met Hetty en de paarden:

ervaar je het heden

begrijp je het verleden

en zie je de toekomst! 

 

Dank je wel,

Arien

Oktober 2011 - oktober 2012

Copyright 2012 - 2019  Horse & Wisdom - Equine Assisted Therapy

Informatie op deze website mag uitsluitend verveelvoudigd of openbaar gemaakt worden met toestemming en onder bronvermelding van: Horse & Wisdom - Hetty Koenraads

  • w-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now