top of page

Recent nieuws​

Valentijnsdag

februari 2021

Wees lief voor jezelf,

Aanschouw de wereld met zachte ogen,

Vergeef jezelf en de ander.

Voor ongewilde hardheid en kwetsing,

Voel hoe de dag zich voor je uitrolt,

Als een lege deken die mag ingekleurd.

Sta stil, hoor, zie, ruik, voel en ervaar,

Neem het leven in je op.

En straal, deel je lach.

Open je hart - alles mag gezien.

Ruimte voor je schaduw,

In ogenschouw genomen en erkend,

Begripvol omarmd.

Met humor kijkend naar fratsen,

In de wereld en je eigen leven.

Lukt het je te bevrijden,

Van zelfopgelegde regels,

En van dat wat niet van jou is.

De puurheid van je ziel,

Als onmisbaar deel in het universum,

Is wat was, is, zal zijn.

Leef - elk moment - je ware kern!

Knuffel,

Hetty

15027851_10205406461559774_2065578960898
Ter herinnering

oktober 2020

Exact op het moment dat ik dit schrijf, is 4 jaar geleden frontaal een auto in de kudde gereden, met als gevolg dat ik mijn allerliefste Silfra heb moeten laten gaan - later die avond. 

Ze heeft voor mij de klap opgevangen en haar lichaam zodanig beschadigd dat een dierwaardig leven niet meer mogelijk was.

Vandaag kom ik door met gemengde gevoelens. Ze was echt mijn soulmate, 'a once in a lifetime'.

Waarom zo kort bij mij? Ik voel groot gemis van haar fysieke zijn, haar zachte vacht, haar prachtige verschijning, haar enorme wijsheid, harmonie en balans, haar geur, haar dans...

Schuldgevoel - dat ik haar niet kon beschermen. Verdriet over de weg die we niet mochten gaan - ze zou nu 6 jaar zijn en prachtige basis zouden we samen hebben gelegd.

Maar er is ook dankbaarheid. Ze heeft me belangrijke lessen geleerd. Ik ben door haar beschermd - en ben dus van waarde. Onze relatie gaat voorbij de dood. Ze is mijn levensgids en loopt nog elke dag met mij en de kudde mee. Ze toont zich regelmatig, en houdt de wacht (samen met andere gidsen). 

En ze helpt. Gisteren - na weken zoeken naar een nieuwe weide (nadat diverse plekken zijn komen te vervallen)  - wijst ze me de weg naar een plek. Achter in de tuin van het huis waar wij aangereden zijn - dat kan geen toeval zijn. Een prachtige weide voor langere duur, met hagen tegen de wind en bomen die zorgen voor schaduw. De eigenaar voelt zich erg geholpen, dus beide partijen blij.

Lieve Silfra, prachtige IJslander - dans en speel aan gene zijde... ik hoop je dan en daar met een dikke knuffel te omarmen, mijn neus in je vacht en tranen in je manen.

Therapie met paarden - Nieuws - Horse & Wisdom
Acceptance & commitment therapy en Mindfulness

april 2020

Kort gezegd ACT. Mogelijk is die term al een keer bij jou voorbij gekomen. Waar gaat het om?
Onderwerpen die aan de orde komen zijn: controle, vermijdingsstrategieën, acceptatie, omgang met pijn en lijden, kijken naar je denken, gedachten op afstand kunnen brengen, kijken naar jezelf vanuit verschillende perspectieven. In contact komen met je eigen lichaam en je gevoelens. Aandachtig luisteren en aandachtig zijn, middels diverse oefeningen. Regels en overtuigingen van jezelf onder de loep nemen en komen tot zelf-compassie. Anders kijken naar falen. Helder krijgen wat jouw koers is, welke waarden centraal staan en hoe je daaraan vorm geeft in je huidige leven. Om tot slot al het geleerde te implementeren in een persoonlijk aanpak zodat het een plek krijgt in je dagelijkse leven.

Op een experimentele manier ben ik hiermee bezig geweest middels een online programma. Dit blijkt vruchten af te werpen bij degenen die dit doorlopen. Het huiswerk en de oefeningen bieden houvast - en zorgen ervoor dat er een constant bewustwordingsproces op gang blijft - gedurende meerdere weken of maanden. Nu heeft het vaste vorm: online trainingen op maat met persoonlijke ondersteuning.
Los te volgen of in combinatie met de sessies met de paarden. Het blijkt een waardevolle aanvulling op elkaar. 

Mocht je zelf hulp kunnen gebruiken bij het leren leven in het hier en nu, het aanvaarden van wat is en je kunnen committeren tot wat voor jou belangrijk is in je leven... laat het mij dan weten.

Bandit 1.jpg
Zorg voor paarden in de wereld

juli 2019

 

ZIj die mij op facebook volgen, weten dat ik zeer nauw betrokken ben met het onder de aandacht brengen van de misstanden in de Oostvaardersplassen en het leed voor paarden, runderen en schapen  dat daar door de mens aangericht wordt.

Door deelname aan het project 'Hold your horses' lever ik een bijdrage aan het welzijn voor paarden die volgens mensen niet meer van nut zijn - waarvoor bijzondere mensen zich in opvangplekken hun uiterste best doen om al deze persoonlijkheden de rest van hun leven te geven wat ze nodig hebben.

Meer over dit project lees je hier. Door ontwikkeling van mezelf en mijn gevoeligheid met een groep gelijke gestemden, kunnen we paarden innerlijke rust en healing geven.

Wij hebben dit in Limburg mogen doen bij Stichting Paard in Nood. Een organisatie die fantastische werk levert, al jaren lang, tegen alle stromen in. Bijzondere ontmoetingen heb ik mogen hebben met Bandit... hij heeft een verhaal, zo als alle paarden. Dat vertel ik graag in de volgende nieuwsbrief.

De Stichting is afhankelijk van giften - daartoe zijn vele mogelijkheden, waaronder een webshop. Natuurlijk snap je dat ik adoptie-ouder ben geworden van Bandit. 

Wil jij net als ik je bijdrage leveren.... kijk dan op hun pagina.

Autisme - Eetstoornissen - Limburg
Plezier met de kudde

april 2018

 

Marit is een vrolijke jonge dame die nu enkele keren bij me is geweest.

Nadat we in alle rust de paarden gepoetst hebben maken we een heerlijke wandeling met de kudde door bos en veld. Marit zoekt naar een midden tussen verantwoordelijkheid  (voor de kleine Fantasy die ze leidt) en vertrouwen.

Ik laat vertrouwen zichtbaar worden in het losmaken van het touw van Sterre - in de hoop dat ze ondanks het lekkere gras toch de kudde volgt.

 

Vervolgens stel ik mijn vertrouwen op de proef en laat ik Fantasy voor de aller eerste keer los...

De zusjes volgen ieder netjes! Een bijzondere ervaring

Ik ben blij met de foto's, genomen door Marits moeder, die zie je hier.

We sluiten af in de weide, met een knuffel als bedankje.

Autisme - Eetstoornissen - Limburg
Paarden en autisme

juli 2017

 

Diegenen die mij kennen weten dat ik een sterke affiniteit heb met autisme en dat ik mijn expertise op dit gebied inzet binnen mijn werk als hulpverlener - maar ook in het werk met de paarden.

Ik voelde mij dan ook zeer vereerd toen mij gevraagd werd mee te werken aan een artikel in Bit, over het thema paarden en autisme.

Mij is verzocht te reageren op de uitspraken van Temple Grandin - een vooraanstaand deskundige op het gebied van autisme en paardenvrouw.

Hierbij is geformuleerd hoe ik een en ander in de praktijk van de therapie tegen kom.

Het volledige artikel - verschenen in Bit 247 van juli/augustus 2017 is hier te lezen.

Autisme - Eetstoornissen - Limburg
Autisme - Eetstoornissen - Limburg
Fantasy

juli 2017

 

Met het wegvallen van Silfra en de impact van het ongeval vorig jaar hebben Akira, Sterre en ik hard moeten werken om de balans te hervinden. En het verdriet te verwerken.

De harmonie van het drietal was weg, de stevige basis en rust. Al snel wist ik - er hoort een 3e paard in de kudde. Intens heb ik gezocht en ik bleef op 2 benen hinken... een tweede Windfarbene IJslander of een tweede mini-appaloosa. Het dilemma bleef.

En als gewoonlijk lossen zaken zich vanzelf op, als de tijd rijp is. Nog geen 3 dagen na een intervisie hier, met coaches, waarbij ik mijn dilemma met collega's en de paarden besproken heb, dient een droom zich aan.

Fantasy - een mini-appaloosa die tevens staat voor gezinsuitbreiding! Ze is het zusje van Sterre (zelfde mama, andere papa) en heeft de kleur van Silfra met daarin prachtige sneeuwvlokjes.

 

Bekijk de foto's van foto's van Fantasy en zie dat ik absoluut de juiste keuze heb gemaakt - dat was vanaf het eerste moment al duidelijk. De zusjes herenigd en Akira heeft een groot hart.

 

Fantasy zal een super pony zijn binnen de therapie van Horse & Wisdom!

Therapie met paarden - Nieuws - Horse & Wisdom
Pony Power voor Kids

22 april 2017

 

Met veel plezier heb ik deel genomen aan de opleiding Pony Power voor Kids, ontwikkeld en

verzorgd door Jolijn Grooten en Evelien Mustert. Ben nu gecertificeerd trainer voor deze cursus.

Dit is een bewuste keuze geweest, om vanuit Horse & Wisdom een groepsaanbod te gaan doen voor kinderen met of zonder diagnose, welke gebaat zijn bij een stukje extra ondersteuning op het gebied van sociale en emotionele vaardigheden.

In de huidige tijd komen vele sensitieve kinderen in de knel, de druk en verwachtingen zijn hoog. In een prikkelrijke omgeving, gestuurd door een overload aan informatie en onderhevig aan een moordend tempo... wie blijft daarin goed overeind?

Het is een klus om sensitiviteit, prikkelgevoeligheid en emoties zodanig een plek te geven, dat de kwaliteiten daarvan tot hun recht komen. Vele kinderen worden angstig, druk, agressief of verdrietig omdat ze met zichzelf geen raad weten. In Pony Power voor Kids mogen zij zichzelf zijn - bij de pony's. En leren zij essentiële vaardigheden om in contact met leeftijdgenoten vanuit hun eigen kracht te communiceren wat ze wel en niet willen - en zonder zichzelf daarbij geweld te hoeven aandoen - leren ze deelgenoot te zijn in de groep.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Therapie met paarden - Nieuws - Horse & Wisdom
Silfra - schokkend bericht

31 oktober 2016

 

Het is niet te bevatten... enkele dagen nadat ik het bericht op deze website geplaatst heb, verheugd over de komst van Silfra, hebben Akira, Sterre en ik afscheid van haar moeten nemen.

 

Op weg van de ene naar de andere weide in ons dorp, zijn wij alle vier frontaal aangereden door een dorpsgenoot die de verkeerssituatie kende en die ondanks de onderstaande zon (vrijwel elke dag rond de zelfde tijd) van weghelft wisselde met een flinke klap als gevolg.

Ondanks dat ik nog overeind stond en mijn 3 paarden ook, voelde ik dat het mis was - met Silfra.

Goed opgevangen door buurtgenoten en met hulp van lieve mensen kon ik snel met haar (en Sterre ter ondersteuning) naar de kliniek. Helaas kregen we vreselijk nieuws. Silfra's knie links achter was zodanig ernstig beschadigd dat ze nooit meer fatsoenlijk en zonder pijn zou lopen. Ik heb het besluit moeten nemen haar niet langer te laten lijden en Sterre heeft afscheid van haar kunnen nemen.

Akira heeft de dag erna nog uren staan hinniken - ze begreep er niets van.

Silfra heeft mij beschermd - en me verteld dat ik mezelf meer op waarde moet schatten dan ik tot nu toe gedaan heb. Ik mis haar vreselijk - en in de 106 dagen die ze bij ons heeft mogen zijn, is zij van onschatbare betekenis geweest - ook voor mijn klanten, groot en klein.

 

Bekijk het bericht ter nagedachtenis van Silfra op facebook. Hier is ook een prachtig album.

Therapie met paarden - Nieuws - Horse & Wisdom
Silfra

juli - oktober 2016

 

Sterre en Akira zijn inmiddels super goede maatjes. Sterre hangt erg aan Akira (als een veulen) en omgekeerd. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om deze kleine dame alleen achter te laten in de weide - ze is niet anders gewend dan in de kudde te zijn - op zich een super manier om op te groeien.

Een belangrijke reden om te kijken naar een 3e paard in de kudde. Hierin heb ik mijn persoonlijke liefde voor IJslanders gevolgd - en ik heb een prachtige merrie gevonden. Ze is weliswaar jonger dan ik in gedachten had (slechts 2 jaar) maar ondanks dat al een uiterst gegrond, stabiel en rustig paardje.  Erg op mensen gericht en al zeer goed geproportioneerd.

Precies een jaar na Sterre arriveert Silfra op 17/7 en nog die dag kan ze zonder draad ertussen bij Akira en Sterre staan.  De afstand - Akira moet altijd even dreigen voor ze iemand in haar kudde toelaat - heeft zich net als bij Sterre met het uur verminderd. Inmiddels is Silfra drie maanden bij ons en het drietal is goed aan elkaar gehecht - over en weer wordt flink gehinnikt - wie er ook uit de weide gehaald wordt. In de kudde is nu rust en harmonie.

 

Bekijk de foto's van Silfra en zie dat ik absoluut de juiste keuze heb gemaakt - ze mag gezien worden.

 

Eigen-Wijs in Zorg, basiscursus, autismespectrumstoornissen, autisme
Eigen-Wijs in Zorg, basiscursus, autismespectrumstoornissen, autisme
Eigen-Wijs in Zorg, basiscursus, autismespectrumstoornissen, autisme
Basiscursus autismespectrumstoornissen - voor professionals
januari 2016

 

Eigen-Wijs in Zorg, biedt in samenwerking met mw. Birgitta Kox van ‘Autrinsiek, expertise in autisme’ voorlichting op het gebied van autisme, zodat op een preventieve manier gewerkt kan worden aan meer begrip voor deze problematiek en vermindering van bijkomende problemen in de omgang met autisme.

In maart/april 2016 starten we met de Basiscursus autismespectrumstoornissen (ASS). Deze cursus is bedoeld voor professionals uit het netwerk van kinderen, jongeren en volwassenen met autisme (waaronder leerkrachten, vrijwilligers, sportbegeleiders, begeleiders in opvangvoorzieningen, jeugdwerkers) die basiskennis willen opdoen over autisme.

Autisme is niet te genezen, onbegrip wel’, het motto van de Autismeweek in 2015. De basiscursus autismespectrum-stoornissen (ASS) biedt de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in de specifieke manier van informatie verwerken bij autisme. En daarmee in de specifieke behoeften van mensen met autisme en hoe hier best mee om te gaan.

 

De cursus omvat 3 maandagmiddagen op 21 maart, 4 april en 18 april 2016.

 

Cursusleiders:

Mw. drs. Birgitta C.A.M. Kox, GZ-psycholoog, Orthopedagoog-Generalist (NVO) en specialist op het gebied van ASS.Mw. Hetty Koenraads, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en geregistreerd autismespecialist.

 

Meer informatie over programma, tijdstip en kosten vindt u hier: Flyer Basiscursus ASS maart 2016

Aanmelding is mogelijk via dit formulier: Aanmeldformulier Basiscursus ASS

 

Mocht u niet in de gelegenheid dit voorjaar deel te nemen aan de cursus, dan willen wij u alvast laten weten dat deze nogmaals gegeven wordt in het najaar van 2016 – te weten op de donderdagen 8/9, 22/9 en 6/10 – van 9:30 – 12:30 uur.

Autisme - Eetstoornissen - Limburg
Autisme - Eetstoornissen - Limburg
Autisme - Eetstoornissen - Limburg
Autisme - Eetstoornissen - Limburg
De Invloed van Paardentherapie op Kinderen met Autisme

september 2015

 

Op de site van de autisme academie (www.autismeacademie.nl) is een mooi artikel verschenen over de invloed van paardentherapie op kinderen met autisme, geschreven door Lara Giesselbach, Student Psychologie.

 

De algemene conclusie is dat paardentherapie een positieve invloed heeft op kinderen met autisme. Deze bevindingen sluiten aan bij eerder onderzoek dat stelt dat paardentherapie gunstig is voor kinderen met een ontwikkeling gerelateerde stoornis.

 

Klik hier voor het hele artikel.

Therapie met paarden - Nieuws - Horse & Wisdom
Sterre

juli 2015

 

Nu Akira en ik kunnen genieten van elkaars nabijheid, waardoor ik nog meer van haar meekrijg en onze band zich versterkt, is het tijd om te zorgen voor een maatje. Paarden zijn tenslotte kuddedieren.

Sinds 18/7 heb ik haar gevonden - een 4-jarige merrie, klein van stuk, maar groots in uitstraling.

 

Haar roepnaam is Sterre en refereert aan de mooie spots op haar lichaam - ze is een appaloosa, net als Akira. Verder staat Sterre bij mij voor - laat je gevoel altijd prefereren boven je verstand. Dit heeft te maken het keuzeproces in het zoeken van het juiste paard - het is Sterre, die mij weer heel wakker heeft gemaakt voor het vertrouwen op mijn gevoel.

 

Bekijk de foto's van Sterre en zie dat ik absoluut de juiste keuze heb gemaakt - dat is nu al duidelijk. Amper vier dagen hier heeft Akira vriendschap gesloten met deze kleine meid.

 

Sterre zal een super pony zijn binnen de therapie van Horse & Wisdom!

Therapie met paarden - Nieuws - Horse & Wisdom
Erkend als autismespecialist

juni 2015

 

Ik heb vandaag een mooi bericht gekregen van Henk Gosker van het kwaliteitsregisters autisme:

De de audit heeft geleid tot de conclusie dat Hetty Koenraads documenten heeft kunnen overleggen die voldoen aan de normen voor certificering volgens het Keurmerk Autisme.
Dat geeft het recht om in het Kwaliteitsregister opgenomen te worden. En zoals je hebt gezien is dat afgelopen woensdag ook gebeurd.

Conclusie je bent oké. Je bent een zelfstandig werkende in autisme gespecialiseerde professional in loondienst die oké is. Niet zomaar oké maar ZPOké. Gefeliciteerd!

 

Dit betekent dat ik als professional zowel in het werken met paarden, als bij mijn werk voor Eigen-Wijs in Zorg het ZPOké keurmerk mag voeren en voldoe aan alle eisen die hieraan gesteld worden.

 

Ik ben blij met deze erkenning.

Therapie met paarden - Nieuws - Horse & Wisdom
Verhuizing van Akira

mei 2015

 

De laatste dag van deze maand was het zo ver en werd mijn droom waar. Akira komt mee naar huis en woont vanaf nu bij mij in Schalbruch. Ik heb haar persoonlijk in alle vroegte naar huis gereden.

Van nu af aan kan ik haar vanuit huis en tuin de hele dag zien en krijg ik zoveel meer mee van haar ritme in de dag en haar persoonlijke gewoontes. Akira heeft zich snel aangepast aan de nieuwe situatie en straalt duidelijk nog meer rust uit dan eerder.

Aangezien ik meermalen per dag even contact kan maken, intensiveert onze band.

Ik heb er voor gezorgd dat voor de klanten alle condities en voorzieningen aanwezig zijn. Behalve rust, een super uitzicht en een mooie omgeving om te wandelen, heb ik de beschikking over een buitenbak waar in alle rust gewerkt kan worden... zonder dat Akira aan een heg kan knabbelen.

Wij genieten van deze nieuwe situatie.

Voor enkele indrukken, zie de pagina met de fotoreportage en het filmpje.

Horse and Wisdom - Therapie met paarden - Equine Assisted Therapy - Paarden - Autisme - Hulpverlening - Eetstoornissen - Horse - Therapy - Limburg - Coaching - Spiegelen
Geregistreerd Jeugdzorgwerker

februari 2015

 

Als professional ben ik niet alleen werkzaam binnen Horse & Wisdom maar als hulpverlener bij een kleine zorginstelling, genaamd Eigen-Wijs in Zorg. Gezien de huidige ontwikkelingen en vraag naar kwaliteit in de jeugdzorg, heb ik het traject gevolgd tot registratie als jeugdzorgwerker.

Ik ben in eerste instantie toegelaten tot de kamer Jeugdzorgwerkers van de Beroepsvereniging van het Algemeen Maatschappelijk Werk (BAMw). Met de nieuwe wet op de Jeugdzorg en de transities naar de gemeente van de gehele jeugdzorg - is er een apart register geopend.

Stichting Kwaliteitszorg Jeugd (SKJ) ziet er op toe dat professionals zich houden een de beroepskode, dat ze zich regelmatig blijven scholen en zich voor tuchtraad moeten verantwoorden bij ernstige schending van goed hulpverlenerschap.

Ik heb me gecommitteerd aan de eisen van dit register en ben te vinden onder nummer: 110009287

Autisme - Eetstoornissen - Limburg
Aanvullende certificering

december 2014

 

Horse & Wisdom staat voor kwaliteit - daarom wil ik blijven investeren in deskundigheidsbevordering - steeds op zoek naar verdieping en ontwikkeling van mezelf - in omgang en communicatie met paarden.

Dit is terug te zien op mijn LinkedIn profiel (te vinden op de pagina over mijzelf).

 

Afgelopen half jaar heb ik de opleiding tot Excellent Coach 1 gevolgd bij Horsense en sinds december ben ik gecertificeerd coach volgens de Paard Als Spiegel methodiek.

 

Ik ervaar deze opleiding als een waardevolle aanvulling in de kennis, houding en vaardigheden als therapeut in het werken met paarden ten behoeve van menselijke ontwikkeling en groei.

 

Nieuwe samenwerking en ontwikkeling

maart 2014

 

Horse & Wisdom is bezig te investeren in samenwerking met andere partners, waardoor zeer waardevolle initiatieven zijn ontstaan. Zo wordt binnenkort de eerste dag vormgegeven in het kader van het programma 'Ik ben...' voor leerlingen van de paardenopleiding bij het Citaverdecollega. Dit programma richt zich op het vergroten van sociaal emotioneel inzicht  van de leerlingen in zichzelf, in het samen werken met paarden. Horse & Wisdom zal daar enkele leerlingen de kans geven tot diepere zelfkennis middels spiegelen met paarden.

Daarnaast krijgt de samenwerking met Arien Aleman en Manege op de Berg steeds meer vorm onder de naam: 'Een paard voor ieder kind'.

Horse and Wisdom - Therapie met paarden - Equine Assisted Therapy - Paarden - Autisme - Hulpverlening - Eetstoornissen - Horse - Therapy
In herinnering

november 2013

 

Op 21 november 2013 heeft Cira, mijn dravermerrie, mijn grote inspiratie en leermeester, het leven hier op aarde vaarwel gezegd. Haar spirit leeft voort en ze is voor altijd bij mij.

 

Na 17 jaren intensief samen zijn, samen genieten en samen bewegen heb ik afscheid van haar genomen, met verdriet, maar ook overweldigende dankbaarheid haar gekend te hebben.

 

CIRA - dank je wel. Jouw werk, leeft voort - niet in het minst in het therapeutisch werken met paarden. In je karakter was en blijf je een prachtig voorbeeld - dat ik zal blijven uitdragen!

Dikke kus,

Hetty

 
Coaching - Therapie met paarden - Limburg
In het Limburgse Nieuws

Juli 2013

 

Werd ik vorige week donderdag gebeld door Sanne Boonen met de vraag of ik iets wilde vertellen over mijn bedrijf, aangezien het Limburgs Dagblad (en Dagblad de Limburger) wekelijks aandacht wil besteden aan bedrijven die net iets anders doen dan normaal. Natuurlijk wilde ik dat. Interview, fotosessie en tataa!.. een week later is er een mooi artikel in de krant over 'Therapie met paarden'.

Ik ben er erg blij mee, het legt helder uit wat paarden voor mensen kunnen betekenen.

 

Bijgaand treft u het artikel.

Verder is er een filmpje gemaakt door mijn partner

  
Horse & Wisdom - Autisme - Therapie met paarden
Transhumance

Mei 2013

 

Van 12-19 mei heb ik een bijzondere ervaring op gedaan in de Franse Pyreneëen - tegen de grens van Spanje aan. Twee maal per jaar wordt bij Equi-Libre een grote kudde van 72 paarden verplaatst. In de winter gaan ze naar weides die iets noordelijke liggen, in vlakker, groener gebied. In de zomer gaan ze terug de bergen in, waar de accomotatie gelegen is. Hier hebben ze een heel groot stuk van 82 hectare tot hun beschikking. Het verplaatsen van de paarden gebeurt grotendeels in draf, waarbij 15-17 paarden bereden worden en de rest los mee loopt. In 6 dagen hebben we zo'n 200 kilometer afgelegd.

Bijzonder kuddegedrag is te zien en heel verschillende karakters van paarden. Het is geen gemakkelijke tocht - het vraagt heel wat van paarden en ruiters.

Bent u benieuwd, bekijk mijn foto's...

Film van Equi-Libre over deze rit.​

Start praktijk in Echt

Januari 2013

In de Manege 'Op de Berg' te Echt starten wij een nieuwe samenwerking waardoor niemand meer uitgesloten hoeft te worden als het gaat om paardrijden of omgang met paarden. Ruiters van laag tot hoog niveau, met een autismespectrumstoornis, met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, doven en blinden zijn welkom. Ik ben verantwoordelijk voor het bieden van therapie voor volwassenen (middels het spiegelen met paarden ) en voor kinderen middels orthopedagogisch werken met paarden. Dus ook kinderen met psychische of psychiatrische problematiek kunnen bij deze manege terecht!  Ik kan met een grote kudde pony's en kleine paarden werken, in alle rust in de weide (en over enkele maanden in een speciaal doorvaar ingerichte paddock waar privacy en stilte is).
Wij zijn: Carolien Gradussen, Arien Aleman en Hetty Koenraads
Heb er zin in! De samenwerking biedt mogelijkheden tot een superaangepast aanbod en doorgroeimogelijkheden van de ene werkvorm naar de andere. Zo kan een angstig en gesloten kind bij mij starten om uiteindelijk toch opener te worden in contact en de overstap te maken naar een veilig groepje om te leren paardrijden. Plezier en maatwerk staat bij ons voorop.

Zie publicatie en foto in het Waekblaad

Hetty Koenraads
Mijn eerste therapiepaard

30 December 2012

 

Gisteren ben ik enorm verrast door een vriendin, die mij mijn eerste therapiepaard bezorgd heeft. Buiten haar paarden waar ik mee mag werken, staat dit meisje mij speciaal ter beschikking. En niet in het allerminst vanwege haar (zo is verteld en gezien) kwaliteiten -  op het gebied van springen, voltigeren (in stap,draf en galop), lekker buiten rijden en longeren. Ze is zeer mensgericht en werkt het liefst in alle rust alleen (houdt niet van groepen...) Ze zou de dus zeer geschikt kunnen zijn voor ons werk. Nu volgt een periode van haar rustig leren kennen, aansluiten en ontwikkelen. Blijkt ze inderdaad een aanwinst, dan zal ze van nu af aan mijn partner in het werk blijven! Foto's...

​Dank je wel Arien!

Therapie - Limburg - Autisme - Eetstoornissen

Site in de lucht

Oktober 2012

 

Met enige trots wil ik bekend maken dat ik op zeer kleine schaal voor mezelf zal beginnen met het aanbieden van Equine Assisted Therapy. Dat wil zeggen het spiegelen met paarden voor volwassenen en orthopedagogisch werken met paarden voor kinderen.

Op deze site vindt u een veel achtergrondinformatie over dit aanbod.

Heeft u vragen of suggesties, aarzel niet, en mail me dan!​

Alvast dank aan alle mensen die me geholpen hebben dit mogelijk te maken!

Equine Assisted Therapy

Horse & Wisdom

bottom of page