top of page

Ervaringen in de communicatie met en healing van dieren

Als mens zet ik mijn potentie in om van dienst te zijn voor anderen - met name om paarden en hun betrokken mens een gezond en plezierig leven te bieden. Ik ga in gesprek met paarden en andere dieren, ondersteun hen en behandel hen. Hun veranderde gedrag en situatie spreekt voor zich.

Wilt u een beeld krijgen van hoe anderen mijn hulp hebben ervaren en wat dit heeft betekend in hun leven en dat van hun paard, lees dan onderstaande verklaringen.

Horse and Wisdom - Therapie met paarden - Equine Assisted Therapy - Paarden - Autisme - Hulpverlening - Eetstoornissen - Horse - Therapy - Limburg - Coaching - Spiegelen

Joke kende mijn werk al van langer geleden, met Rico. Enkele weken geleden benaderde zij me voor Tinka, die er ernstig aan toe is. Ze is bezig met afscheid nemen en Joke omschrijft de dagen die nog resten als geleende tijd. Enkele dagen later vraagt ze ook haar hulp voor Gertje. Ik geef terug wat ik zie. De andere kijk op de situatie en zelfinzicht maken bij Joke een beweging mogelijk (ze gaat met zichzelf aan de slag) - in combinatie met mijn behandeling - bewegen de paarden mee.

Wat ben ik blij met de hulp van Hetty voor onze paarden (en mezelf) ! Haar communicatie met de paarden is zeer accuraat, waardoor ze de boodschap van hen goed over kan brengen naar mij als mens. Zo heeft ze onze Rico geholpen door hem te laten vertellen hoe ik met zijn angst voor water om kon gaan. Zo kon ik hem na 4 jaar, waarin ik van alles geprobeerd had, eindelijk een keer helemaal wassen en nu durft hij zelfs steeds vaker over natte plekken op de weg te lopen (en hij was echt panisch voor nattigheid!).

Toen onze 26 jarige merrie Tinka plotseling heel hard achteruit ging, heeft Hetty haar ondersteund in combinatie met de Healy. Binnen 2 dagen na de start van haar behandeling begon Tinka (na 2 weken) eindelijk weer goed te eten. Nadat ze de begeleiding afgebouwd had, kreeg Tinka een terugval, waarop Hetty behandeling gelijk weer ingezet heeft. De volgende dag was ze weer de oude. Nu Tinka nog regelmatig ondersteuning krijgt galoppeert ze weer door de paddock (dat heeft ze al 2 jaar niet gedaan) en ook haar gedrag lijkt te veranderen: ze wordt milder, minder chagrijnig en ze maakt veel meer contact met de andere pony’s.

Ook onze pony Gertje kon wel wat ondersteuning gebruiken, zowel fysiek als mentaal. Hetty heeft contact met hem gelegd en kon zo voor mij verwoorden waar hij mee worstelde. Met een paar simpele en fijne tips kon ik hem zelf ondersteunen in zijn proces van oud zeer opruimen. Daarnaast heeft ook hij ondersteuning gekregen in combinatie met de Healy. Dat gaf heel snel verbetering in zijn gedrag (minder lusteloos) en in zijn darmen (minder diarree). Toen ik merkte dat het effect begon af te nemen, heeft ze hem opnieuw bekeken en de begeleiding aangepast. Een dag later was Gertje een stuk losser en vrolijker in zijn gedrag en wilde hij weer met de andere pony’s spelen. Zijn diarree is zo goed als verdwenen.

Wat ik heel mooi vind is dat Hetty niet alleen naar de paarden kijkt, maar ook jou als mens meeneemt in haar tips. De invloed die ikzelf op mijn paarden heb is veel groter dan je zou verwachten. Je eigen verwachtingen, gedragingen en overtuigingen kunnen van grote invloed zijn op hoe je paard zich voelt. En zo is de reis voor onze paarden ook altijd een reis voor (in) mezelf. Door Hetty’s rake vragen op het juiste moment ga ik ook over mezelf en mijn rol in de kudde nadenken en zo kan ik uiteindelijk mijn kudde nog beter begrijpen, begeleiden en met ze samenwerken.
Lieve Hetty, dank je wel daarvoor!

 

April 2023

Foto26.jpg

J. heeft mijn hulp gevraagd bij haar merrie. Ze had meerdere vragen en ik ben in contact gegaan met het paard, daarnaast heb ik Jessie ondersteund in de omgang met haar paard en met zichzelf.

Toen ik in contact kwam met Hetty hadden we al een flinke weg afgelegd met onze pony. Van een pony die op ons afstormde, door je heen liep en steeds boos leek te zijn, waren we zover dat we contact konden maken, grondwerk konden doen en ook konden rijden. Toen ze onze dochter in de wintermaanden eraf gegooid had, hadden we het gevoel dat er iets anders nodig was.

 

Hetty heeft contact met haar gemaakt en heeft mij geleerd naar het gedrag van onze pony te kijken zonder hier invulling aan te geven. Die invulling zorgde bij mij voor spanning en angst. Zij liet Hetty weten dat mijn wankeling/angst invloed had op haar gedrag. Dat haar, in mijn ogen agressieve gedrag, eigenlijk voortkwam uit angst. 

Hetty spiegelde mij als mens, op een heel directe, oordeelloze manier, in het contact met onze pony. Paarden zijn een prachtige spiegel van ons gedrag en ons onbewuste systeem en dat heb ik nu weer zelf mogen ervaren. Het gedrag van onze pony was eigenlijk een cadeautje voor mij en ik ben dan ook nog elke dag blij met haar.  Door zelf rust en aarding te vinden, kan ik haar helpen om haar angst los te laten en rust en aarding te vinden. Ik heb hard aan mezelf gewerkt en daardoor ook aan de relatie met onze pony en we hebben samen alweer veel nieuwe stappen gezet, met dank aan Hetty. Haar geduld, tijd en directheid in het contact waren voor ons erg waardevol.

Alvast hartelijk dank!

J.S.

Mei 2024

Hier kan jouw ervaring staan.

Voor hen die reeds ervaring bij mij hebben opgedaan en dit graag willen delen met anderen, ik nodig u allen van harte uit om mij een mail te sturen. Omschrijf in eigen woorden wat de therapie voor u betekend heeft, hoe u mijn inbreng vond, wat u daarin aansprak of gemist heeft en laat weten of u met (voor-)naam opgenomen mag worden in dit bestand of anoniem.
 

Alvast hartelijk dank!

Mei 2024

Equine Assisted Therapy

Horse & Wisdom

bottom of page