top of page
Horse and Wisdom - Limburg

Kinderen

Jonge kinderen hebben een soms wat andere benadering. Equine Assisted Therapy met kinderen is meer fysiek, aanraken, knuffelen, poetsen, samen lopen, verzorgen, liefde geven en ontvangen, gedragen worden en spelen. Het paard is een speelmaatje waarmee het kind gezamenlijk tot een plezierige omgang komt of een dier om te verzorgen, aaien, voelen en bij te gronden. Het paard ondergaat, geeft warmte, voldoening en leert hen afstemmen.

Veel kinderen met gedragsproblemen, ADHD en autisme vinden rust en structuur door met een paard (onder begeleiding) tijd door te brengen. Paarden zijn dieren die van structuur houden en dit schept zekerheid omdat kinderen dan weten waar ze aan toe zijn. Vanuit deze veiligheid ontdekken ze hun sterken kanten en kan gewerkt worden aan persoonlijke leerdoelen.
Niet bij alle kinderen hoeft actief iets bevorderd te worden. De aanwezigheid van paarden is vaak voldoende. Bijvoorbeeld een jongen (waar ik mee werk) die in de paddock stenen gaat zoeken, op die manier contact maakt met wat om hem heen is – en veiligheid ervaart. De stap naar het sociale niveau kan hij nog niet maken.

Voorafgaand of tijdens het werken met paarden voelen kinderen zich uitgenodigd om te spreken over wat hen bezig houdt. Ik ga met hen in gesprek. Verder maak ik gebruik van: materiaal, spel, ritme, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, visualisaties, psychomotorische oefeningen, het prikkelen van de zintuigen, oriëntatie in de ruimte en beleving van de natuur.

Bij welke vragen kan therapie met paarden helpen

Zowel kinderen als jeugdigen kunnen met behulp van paarden geholpen worden bij de volgende vragen:

 

Hoe kan ik me weer zekerder voelen, vol zelfvertrouwen en mezelf echt durven laten zien?

Hoe verwerk ik het verdriet rond de scheiding van mijn ouders en ga ik me weer prettig voelen, ondanks dat ze niet mee bij elkaar wonen?Hoe overwin ik mijn angsten, durf ik meer in het bijzijn van anderen en stop ik de lichamelijke klachten van de spanning?

Hoe kan ik mijn eigen beperking leren accepteren en weer gaan ontdekken dat ik ook heel veel mogelijkheden heb en daar trots op zijn?

Hoe kan ik makkelijker keuzes maken en mijn mening geven, zonder lang te aarzelen of bang te zijn het verkeerde te kiezen of te zeggen?

Hoe zorg ik dat ik minder geraakt wordt door opmerkingen van anderen en stop ik het pestengedrag dat anderen naar mij tonen?

Hoe krijg ik weer plezier in het leven en vind ik mezelf weer de moeite waard?

Hoe vind ik een manier om tot rust te komen, mijn hoofd leeg te maken en te genieten van even niets doen?

Hoe kan ik mij minder eenzaam voelen en ontdekken dat ik er weer bij hoor.

Hoe geef ik het verdriet om het verlies van ... een plekje en kan ik met een goed gevoel afscheid nemen?

Hoe leer ik me beter weren tegen druk van de groep en voel ik me meer op mijn gemak in de omgang met anderen?

Hoe leer ik beter dingen een voor een te doen en een planning te maken in mijn taken?

Hoe kan ik mijn gevoel herkennen, onder woorden brengen en uiten op een manier dat het ook echt oplucht en ik er minder last van heb.

Hoe kan ik mezelf beter vermaken en leren spelen en creatief zijn?

Hoe zorg ik dat ik me makkelijker kan focussen op iets en meer concentratie heb op school?

Hoe kan ik leren om meer rekening te houden met anderen en te gaan zien wat mijn gedrag voor effect heeft om me heen?

Hoe kan ik aardiger zijn in de omgang met leeftijdsgenootjes en meer vrienden maken?

Hoe kan ik zorgen dat volwassenen me meer serieus nemen en beter naar me luisteren, zodat er rekening met mij gehouden wordt?

Hoe kan ik accepteren dat fouten maken niet erg is, zodat ik alles minder perfect hoef te doen en ik minder op mijn tenen loop?

Hoe kan laten zien dat ik dingen ook zelfstandig kan, zodat ik meer vrijheden krijg?

Hoe zorg ik er voor dat ik gehoord wordt door de leerkracht en dat ik ook vragen durf te stellen?

 

Uiteraard is deze lijst slechts een selectie van de vragen die efficiënt aangepakt kunnen worden middels deze therapie.

Mocht u twijfelen of de vraag over uw kind bij ons thuis hoort, aarzel dan niet en neem contact op voor overleg.

Voor kinderen kan ik zowel Pony Power voor Kids bieden - gericht op sociale vaardigheden - met hulp van pony's. En een training vanuit het Vriendenprogramma voor kinderen, tieners en jongeren - gericht op de aanpak van angst en depressie.

Terug naar hoofdpagina 

Equine Assisted Therapy

Horse & Wisdom

bottom of page